Rengøring med hjemmelavede rengøringsmidler er en effektiv og miljøvenlig måde at holde dit hjem rent og skinnende på, da du ved at lave dine egne rengøringsmidler kan du undgå skadelige kemikalier og spare penge.

I det følgende kan du se mere om hvordan du laver og bruger hjemmelavede rengøringsmidler, herunder universalrengøring, opvaskemiddel, gulvvask, afløbsrens og flere andre former for hjemmelavede rengøringsmidler.

10 gode eksempler på hjemmelavede rengøringsmidler

1. Universalrengøring

Bland lige dele vand og hvid eddike i en sprayflaske og ryst blandingen grundigt. Eddike er en naturlig desinfektionsmiddel og fjerner også dårlig lugt, men tilsæt med fordel nogle dråber af din foretrukne æteriske olie for en anden duft. Nogle gode valg kan være citron, lavendel eller Tea Tree oil.

Det hjemmelavede universalrengøringsmiddel er effektivt til at fjerne snavs, fedt og bakterier fra forskellige overflader. Sprøjt rengøringsmidlet direkte på overfladen du ønsker at rengøre, og tør overfladen af med en klud eller svamp. Gentag processen efter behov for at opnå en grundig rengøring.

Det skal du bruge:

 • 2,5 dl vand
 • 2,5 dl hvid eddike (med lav pH-værdi)
 • Evt. Tea Tree oil, citron eller lavendel

2. Opvaskemiddel

Bland 1 kop natron, 1 kop vaskepulver og ½ kop salt og ryst blandings grundigt. Natron fjerner madrester, vaskepulveret fjerner fedt og saltet hjælper med at forhindre kalkaflejringer. Tilsæt med fordel æterisk olie for en bedre duft såsom citron, appelsin eller pebermynte.

Fyld en balje eller vask med varmt vand og tilsæt en passende mængde opvaskemiddel, og kom din beskidte opvask ned i baljen eller vasken. Brug en opvaskebørste eller en svamp til at skrubbe og fjerne madrester og fedt. Afslut med at skylle efter med rent vand.

Det skal du bruge:

 • 1 kop natron
 • 1 kop vaskepulver
 • ½ kop salt
 • Evt. citron, appelsin eller pebermynte

3. Desinfektionsmiddel

Bland 2 dele isopropylalkohol (mindst 70% ren alkohol) og 1 del vand i en sprayflaske. Alkoholen er effektiv til at dræbe bakterier og vira. Hvis du ønsker en frisk duft, kan du tilføje et par dråber af din foretrukne æteriske olie, såsom Tea Tree oil eller lavendel. Ryst flasken godt for at blande ingredienserne.

Spray desinfektionsmiddel direkte på overfladen, du ønsker at desinficere. Det kan være dørhåndtag, køkkenbord, toiletkumme eller andre berørte områder. Lad det sidde i et par minutter for at give alkoholen tid til at virke, og tør afslutningsvist af med en ren klud eller papirhåndklæde for at fjerne rester.

Det skal du bruge:

 • 2,5 dl isopropylalkohol (mindst 70% renhed)
 • 1,25 dl vand
 • Evt. Tea Tree oil eller lavendel

4. Kalkfjerner

Bland lige dele hvid eddike og vand i en sprayflaske. Eddike er en naturlig syre, der effektivt opløser kalkaflejringer. Hvis du ønsker en frisk duft, kan du tilføje dråber af din foretrukne æteriske olie såsom citron eller lavendel. Ryst flasken godt for at blande ingredienserne.

Spray kalkfjerneren på de berørte områder med kalkaflejringer. Det kan være på badekarret, vasken, bruserens glasvægge eller fliser. Lad det virke i et par minutter, og brug derefter en svamp eller en børste til at skrubbe området og fjerne løsnet kalk. Skyl grundigt med rent vand for at fjerne eventuelle rester.

Det skal du bruge:

 • 2,5 dl hvid eddike
 • 2,5 dl vand
 • Evt. citron eller lavendel

5. Gulvvask

Bland 1 del hvid eddike og 5 dele varmt vand i en spand. Eddike er et naturlig rengøringsmiddel og fjerner effektivt snavs og bakterier, og som kan kan bruges på forskellige typer gulve, herunder fliser, træ og laminat. Æteriske olier som citrus eller eukalyptus kan give en frisk duft til blandingen.

Dyp en moppe eller klud i blandingen og vrid den godt op. Rengør gulvet ved at tørre eller moppe det med den fugtige moppe eller klud. For genstridige pletter eller snavsede områder kan du lade rengøringsmidlet sidde i et par minutter, før du tørrer eller mopper igen.

Det skal du bruge:

 • 1 dl hvid eddike
 • 5 dl varmt vand
 • Evt. citrus eller eukalyptus

6. Vægrens

Bland lige dele hvid eddike og vand i en sprayflaske. Eddike er effektiv til at fjerne pletter og snavs fra væggene. Tilsæt et par dråber af din foretrukne æteriske olie for at give vægrensen en behagelig duft, såsom Tea Treoil, citron eller lavendel. Ryst flasken godt for at blande ingredienserne.

Spray blandingen direkte på snavsede eller plettede områder på væggene. Lad vægrensen sidde i et par minutter for at give den tid til at løsne snavset. Brug en ren klud eller en blød svamp til at tørre væggen forsigtigt af. Gnid i blide cirkulære bevægelser for at fjerne snavset uden at beskadige malingen.

Det skal du bruge:

 • 2,5 dl hvid eddike
 • 2,5 dl vand
 • Evt. Tea Tree oil, citron eller lavendel

7. Afløbsrens

Bland 1 kop bagepulver og 1 kop salt sammen i en skål. Bagepulveret hjælper med at absorbere lugte og opløse fedt, mens saltet fungerer som et skrubbe middel. Dertil skal der bruges 2 kopper opvarmet hvid eddike. Vær opmærksom på at den ikke skal være kogende.

Hæld bagepulver-saltblandingen forsigtigt ned i afløbet. Hæld derefter den varme eddike langsomt ned i afløbet, og lad eddiken og bagepulver-saltblandingen reagere med hinanden. Lad blandingen sidde i afløbet i mindst 30 minutter for at den kan nedbryde fedt og fjerne tilstopninger. Skyl afløbet efter med varmt vand.

Det skal du bruge:

 • 1 kop bagepulver
 • 1 kop salt
 • 2 kopper hvid eddike

8. Toiletrens

Bland 1 kop bagepulver og 1 kop citronsyre sammen i en skål. Bagepulveret hjælper med at absorbere lugte og fjerne pletter, mens citronsyren bidrager til at nedbryde kalk og kalkaflejringer. Tilsæt nogle dråber af din foretrukne æteriske olie, såsom Tea Tree oil eller pebermynte for en mere frisk duft.

Drys blandingen direkte i toiletkummen og langs kanten af toilettet. Lad blandingen sidde i toilettet i mindst 30 minutter for at den kan få tid til at virke og nedbryde kalk og pletter. Brug en toiletbørste til at skrubbe toilettet grundigt, og skyl toilettet grundigt ved at skylle flere gange med vand.

Det skal du bruge:

 • 1 kop bagepulver
 • 1 kop citronsyre
 • Evt. Tea Tree oil eller pebermynte

9. Glas- og spejlrens

Bland 1 del hvid eddike med 4 dele vand i en sprayflaske. Eddiken hjælper med at opløse pletter og fjerne fedt, mens vandet fungerer som en fortyndingsmiddel. Tilføj et par dråber opvaskemiddel til blandingen for at forbedre rengøringseffekten. Ryst flasken forsigtigt for at blande ingredienserne godt.

Spray blandingen direkte på glas- og spejloverfladerne, og lad den sidde i et øjeblik for at opløse snavs og pletter. Brug en ren klud eller mikrofiberklud til at tørre overfladerne af i cirkulære bevægelser, indtil de er skinnende rene. Gentag processen efter behov for at opretholde rene og klare glas- og spejloverflader.

Det skal du bruge:

 • 0,5 dl hvid eddike
 • 2 dl vand
 • Et par dråber opvaskemiddel

10. Ovnrens

Bland 1 kop bagepulver med nok vand til at danne en tyk pasta. Bagepulveret hjælper med at løsne fastbrændte madrester og fedt. Det gør en blanding med bagepulver til det ideelle rengøringsmiddel til en ovnrens.

Påfør pastaen jævnt på indersiden af ovnen og lad pastaen sidde i ovnen i mindst 4 timer, så den kan få tid til at opløse og løsne snavset. Brug en fugtig klud eller svamp til at tørre pastaen af, og brug en blød børste til at fjerne genstridige pletter. Skyl ovnen grundigt med rent vand for at fjerne resterne.

Det skal du bruge:

 • 1 kop bagepulver
 • Et par dråber opvaskemiddel
 • Vand til at blande en pasta

Disse ingredienser er gode til hjemmelavede rengøringsmidler

Du kan lave dine egne effektive og miljøvenlige rengøringsmidler ved hjælp af almindelige ingredienser, som du måske allerede har i dit køkken eller badeværelse. Her er nogle ingredienser til hjemmelavede rengøringsmidler.

Eddike

Eddike er en af de mest alsidige ingredienser til rengøring. Den sure karakter gør den effektiv til at fjerne kalkaflejringer, desinficere overflader og fjerne dårlig lugt. Blandet med vand kan eddike bruges til rengøring af vinduer, spejle, fliser og rustfrie stålflader. Undgå at bruge eddike på natursten og porøse overflader.

Bagepulver (natron)

Bagepulver fungerer som en mild abrasiv og kan fjerne pletter og snavs fra forskellige overflader uden at være for aggressiv. Bagepulver kan bruges til at rengøre ovne, køleskabe, vaskemaskiner og kaffemaskiner. Det er også effektivt til at fjerne lugt, når det bruges som en lugtfjerner på tæpper, tøj eller sko.

Isopropylalkohol

Isopropylalkohol, også kendt som rensealkohol, er et kraftfuldt desinfiktionsmiddel og rengøringsmiddel. Det er effektivt til at dræbe bakterier, vira og skimmel. Du kan bruge isopropylalkohol til at desinficere overflader som dørhåndtag, lyskontakter, telefoner og elektronik.

Citron

Citron er en fantastisk ingrediens til at tilføje en frisk duft og desinficerende egenskaber til dine hjemmelavede rengøringsmidler. Den sure juice kan bruges til at fjerne pletter og kalkaflejringer på overflader som køkkenvasken, fliser, badeværelsesarmaturer, glas og spejle, samt bruges som skurremiddel.

Salt

Salt kan være en nyttig ingrediens til rengøring. Som et mildt skuremiddel kan salt bruges til at fjerne pletter og snavs fra forskellige overflader, herunder rustfrie stålflader og keramiske overflader. Du kan også lave en pasta med salt og citronsaft til at rengøre og friske op i gryder og pander.

Få dine hjemmelavede rengøringsmidler til at dufte med disse ingredienser

En af fordelene ved hjemmelavede rengøringsmidler er, at du kan tilpasse duften til dine personlige præferencer ved at tilføje naturlige ingredienser. Ved at bruge duftende æteriske olier kan du skabe en frisk og behagelig atmosfære i dit hjem uden brug af syntetiske parfumerede kemikalier.

Tea Tree Oil

Tea tree olie har en frisk og ren duft og er kendt for sine naturlige antibakterielle egenskaber. Når du tilføjer et par dråber tea tree olie til dine rengøringsmidler, kan det bidrage til at bekæmpe bakterier og give en frisk duft til dit hjem.

Citron

Citron er en klassisk duftingrediens og har en frisk og opkvikkende aroma. Du kan tilføje nogle dråber citronsaft eller citronæterisk olie til dine rengøringsmidler for at give dem en frisk duft og samtidig udnytte de naturlige rengøringsegenskaber, som citron har.

Lavendel

Lavendel har en beroligende og afslappende duft og kan give en dejlig aroma til dine rengøringsmidler. Du kan tilføje et par dråber lavendelæterisk olie til dine rengøringsprodukter for at skabe en behagelig og velduftende atmosfære.

Appelsin

Appelsin har en frisk og sød duft. Ved at tilføje nogle dråber appelsinæterisk olie til dine rengøringsmidler kan du opnå en dejlig citrusduft og samtidig udnytte de naturlige rengøringsegenskaber, som appelsin har.

Pebermynte

Pebermynte har en forfriskende og opkvikkende duft, der kan hjælpe med at forbedre luftkvaliteten i dit hjem. Ved at tilføje et par dråber pebermynteæterisk olie til dine rengøringsmidler kan du skabe en behagelig og opfriskende duft.

Eukalyptus

Eukalyptus har en ren og forfriskende duft og er kendt for sine antiseptiske egenskaber. Du kan tilføje et par dråber eukalyptusæterisk olie til dine rengøringsmidler for at give dem en behagelig duft og få en bedre atmosfære.

Få det meste ud af din rengøring med en rengøringsplan.